Golvbrunnar för badrum

Det finns en uppsjö med golvbrunnar i olika fabrikat, material, storlekar och anslutningar.

Jafo PS 75 ROT MP golvbrunn

Jafo PS 75 ROT MP golvbrunn

Purus ROT golvbrunn

Purus ROT golvbrunn

Fabrikat

De vanligaste fabrikaten i Sverige är:

  • Purus – svenskägt.
  • Jafo – ägt av Purus.
  • Gelia – ingår i Ahlsellgruppen.
  • Blücher – ägt av amerikanska Watts Water Technologies. Tillverkning i Danmark.

Att rekommendera är Purus eller Jafo som utöver bra svensk kvalité har enkla montageanvisningar tillgängligt på sina hemsidor.

Material

Det finns golvbrunnar i plast, rostfritt och gjutjärn. Vanligast är plast och för vanliga badrum är det helt klart att rekommendera men hänsyn till både hållbarhet och pris.

Storlek och dimension

Det är tre dimensioner på golvbrunnen som du bör ha koll på:

  1. Höjden på golvbrunnen är viktig eftersom det påverkar tjockleken på ditt bjälklag (golvet) eller snarare tvärt om, tjockleken på bjälklaget begränsar höjden på golvbrunnen. För att veta vilken höjd som är bäst för dig så kan du riva golvbrunnen innan du gör ditt inköp. Det fungerar också bra att köpa en så kallad ROT-brunn som är justerbar i höjd och är på så sätt flexibel.
  2. För golvbrunnar i badrum är dimension på utlopp i de allra flesta fall 75 mm och om du är osäker så är det den dimensionen som du bör välja. Om det skulle visa sig att ditt avlopp är 50 mm så kan du köpa ett avloppsrör som förminskar från 75 mm till 50 mm.
  3. Silens form och mått på en golvbrunn kan variera väldigt och vad du väljer är till viss del en smaksak. Rund sil med diameter 150 mm är i särklass vanligast.

Anslutning utlopp

Det finns golvbrunnar med sidoutlopp och de med bottenutlopp. I de allra flesta fall är det sidoutlopp som gäller. Bottenutlopp används vanligen om avloppet är draget under bjälklaget på våningen under badrummet.

Comments are closed.